“Not all who wander are lost”

 

Zij die weten hoe te dwalen, zullen leiden. Wil je leren hoe je ruimte kunt creëren om betere antwoorden het levenslicht te laten zien? Doe mee met de Masterclass Curious Leadership, een uniek tweedaags programma waarin je jouw leiderschap versterkt, onder leiding van Suzanne Leclaire, oprichter van The Curiosophy Collective.

De gemiddelde persoon zal in zijn leven 90.000 uur, meer dan 11.000 dagen en dertig jaar doorbrengen op het werk. We kunnen wel stellen dat je werk een grote impact kan maken. Maar werk wordt alsmaar beheerst door een constant groeiende vloed aan problemen.

Vragen zijn maar al te vaak te complex om simpelweg ‘op te lossen’. Leiders hebben moeite met het vinden van richting in complexiteit, zo blijkt uit een wereldwijd onderzoek onder 1.000 leiders. Duurzaamheid, inclusie, polarisatie, innovatie; het is slechts een greep uit de onderwerpen die iets anders van ons vragen dan een herhaling van oude gedachtepatronen. En de grootste pandemie moet nog komen, zo stelt de Wereldgezondheidsorganisatie: burn-out, deels veroorzaakt door complexiteit op het werk. Het lijkt erop dat we de diepere, onderliggende oorzaak van de problemen nog niet hebben aangeraakt.

 

Nieuwsgierigheid

Maar wat nou als er iets ontbreekt? Iets subtiels, wat moeilijk te vatten is, maar krachtig genoeg om het tij te keren. Datgene wat alles te maken heeft met onszelf. Met de manier waarop we onszelf toestaan te denken en te voelen. Met ons vermogen om te vragen en te luisteren. Met die ene verborgen bron in ons allemaal: onze nieuwsgierigheid.

Lange tijd werd nieuwsgierigheid gezien als een van die ‘soft skills’. Een esoterisch ‘nice-to-have’, dat ergens onderaan een functieomschrijving bungelt. Maar wat nu als de kwaliteit van de antwoorden op complexe vraagstukken afhangt van de vragen die we stellen? En de manier waarop we ons dingen afvragen, cruciaal is voor de reikwijdte van onze transities? Nieuwsgierig zijn leidt ons voorbij het voor de hand liggende, dus begin je leiderschap te voeden met nieuwsgierigheid.

Just Justa fotografie
Just Justa fotografie

Een daad van leiderschap

De basis voor het creëren van een toekomst die anders is dan ons verleden, is zowel eenvoudig als diepgaand. In de manier waarop we omgaan met onze eigen aannames, andere meningen en verschillende perspectieven, ligt de kracht die ons drijft in ons vermogen om voorwaarts te bewegen. Ons denken is gebaseerd op de vragen die we stellen, dus door onze vragen te veranderen, kunnen we onze resultaten aanzienlijk veranderen.

In deze tweedaagse masterclass leer je de basis van meesterschap in leiden met nieuwsgierigheid. Suzanne Leclaire neemt je mee in de principes van het Curiosophy-model: een bewezen set van principes, vaardigheden en methodes die nieuwsgierigheid in actie laten komen voor het doel van jouw organisatie.

 

Na dit tweedaagse programma:

  • weet je hoe je jouw team en organisatie door complexiteit leidt.
  • ben je in staat je nieuwsgierigheid in de praktijk te brengen.
  • navigeer je door onzekerheid, door kennis van vragen stellen (en luisteren).
  • begrijp je de kunst van het werken met uiteenlopende perspectieven en het verbinden van mensen in hun diversiteit.
  • ben je in staat oordelen uit te stellen en andere principes toe te passen.
  • ben je je bewust van hoe je kunst en gevoeligheid op impactvolle wijze kunt integreren in jullie dagelijkse bedrijfsvoering.

 

 

The Curiosophy-model

Een nieuwsgierige mindset brengt een behoorlijke set aan vaardigheden met zich mee. We werken vanuit een aantal principes die jou in staat stellen op onderzoekende wijze progressie te boeken in complexe onderwerpen. Je leert door het onbekende te navigeren, beperkende gedachtepatronen te doorbreken, als een geheel complexiteit te benaderen, en nieuwe antwoorden te vinden door andere vragen te stellen.

 

Suzanne Leclaire

Suzanne Leclaire Curiosophy Living Lab

Photo credits: Dik Nikolai

Suzanne (1974) voedt nieuwsgierigheid in collectiviteit, om blijvende verandering te bevorderen. In haar leven en haar werk als cultureel wetenschapper, (niet-)uitvoerend directeur, leiderschapsexpert en executive coach ontwikkelde ze een raamwerk genaamd CURIOSOPHY. Een praktische filosofie om verandering te versnellen en leiderschap te laten groeien door de kracht van nieuwsgierigheid te activeren.

Suzanne raakte als jonge manager bij de overheid gefascineerd door de mechanismen die ons ervan weerhouden de verandering te maken die we verlangen. In haar werk als CEO, voorzitter van de Federatie Cultuur en lid van het bestuur van MKB-Nederland begon ze verandering te bewerkstelligen in complexe dynamieken, door ruimte te creëren voor nieuwsgierigheid en dialoog.

Als strategisch consultant en leiderschapsexpert in de publieke en private sector, maakte ze ruimte om te experimenteren met nieuwe manieren om verandering te versnellen. Jarenlang experimenteerde ze in haar innovatieve ‘Cabinets of Curiosophy’: openbare ontmoetingen waarin ze deelnemers uitnodigde om voorbij voor de hand liggende aannames, vooroordelen en oordelen te bewegen. Met de kracht van bevragen, kunst en dialoog als basis.

In 2020 richtte Suzanne The Curiosophy Collective op, om meer mensen te kunnen bereiken met het Curiosophy-model tijdens COVID-19. In The Curiosophy Collective zijn veranderexperts, dialoogspecialisten, artiesten, leiderschapscoaches en systemisch specialisten verenigd. Samen begeleiden ze complexe transities, creëren ze onderzoekende ontmoetingen, coachen ze managers, en staan ze bekend om hun impactvolle leiderschapsprogramma’s. Allemaal vanuit die ene natuurlijk bron die ons verder zal brengen.

Klik hier voor een impressie van hun werk.

 

Voor wie?

Ben jij een CEO, CFO, directeur, senior-manager of leidinggevende in de private of publieke sector? Of heb je een eigen bedrijf met een grote diversiteit aan mensen, cliënten en uitdagingen? En intrigeert het idee van collectieve wijsheid benutten om complexe vraagstukken aan te pakken jou?

Dan is dit tweedaagse programma je op het lijf geschreven!

Datum:

10 en 11 april 2025

Tijd:

9.00-17.00 uur

Locatie:

Centraal Nederland

Prijs:

€ 1.250,– (exclusief diner en hotel)

(De prijs is inclusief de masterclass, lunch en koffiepauzes tijdens de twee cursusdagen.

Geïnteresseerd?

Meldt je aan via: mail@thecuriosophycollective.com

 

 

Wat mensen zeggen

 

‘Ik wil meer!! Super inspirerend, deze twee dagen. Met een fijne balans tussen voorbeelden en zelf oefenen. Ik kan me oprecht zo vinden in deze methode dat ik er graag nog meer mee zou willen doen en me verder zou willen ontwikkelen.’

Lotte Lammers, manager programmering C.

 

‘Nooit ben ik me zó bewust geweest van het belang van de onderzoekende houding om echt met elkaar in contact te komen. Met deze handvatten en vaardigheden, krijgt elke ontmoeting meer verdieping en vooruitgang. Ik gun iedereen deze inspirerende masterclass van Suzanne.’

José van den Hurk, directeur-bestuurder Cultuurhuis Wherelant

 

‘Wat een rijke 2-daagse training! Veel nieuwe concrete handvatten hoe ik in groepen het onderzoekende gesprek kan begeleiden. Een must voor iedereen die met groepen werkt rondom complexe vraagstukken, prachtige aanvulling op Deep Democracy.’

Maria Meloni-Feih, trainer en transitie begeleider

 

‘Onder begeleiding van Suzanne kwamen wij uit onze vaste denkpatronen.’
Katja Weitering, Head Exhibitions Museum Catherijneconvent

 

‘Deze tweedaagse reis naar het onbekende met Suzanne leidt naar de wijsheid in het niet weten.’
Jacqueline Blaak, adviseur onderwijsontwikkeling

 

‘Suzanne liet me ervaren wanneer en waarom sommige ontmoetingen werken en andere niet. En wat mijn aandeel daarin is en kan zijn. Bijzonder en veel stof tot nadenken gekregen!’
Elenita Em-Schotborg, senior juridisch adviseur

 

‘Een aanrader voor complexe, strategische vraagstukken.’
Petri Hofste, commissaris Achmea, Rabobank, Kasbank. Pon

 

‘I explored a lot about my personal beliefs , preconceptions and that thought is a process we should all pay more attention to.’
Reinhard Lanner, CDO Austrian National Tourist Office

 

‘De nieuwe of andere perspectieven die via deze manieren van ontmoeting naar voren komen, bieden mij houvast om koers te zetten richting dat wat nodig is om het goede te doen, voor mezelf en de wereld om mij heen.’
Rohan Uijlings, Rabo Smartbuilds