Nieren proeven in een virtuele bubbel
Door: Ria Pool Meeuwsen – Academy Master
In deze tijd gewoon verder gaan met ons werk is voor mij met regelmaat ‘zoomen’. Vandaag blijkt weer dat je ook via zoom prima ‘elkaars nieren kunt proeven’ in een socratisch gesprek.
Virtuele bubbel
Met collega’s uit de zorg, vanuit verschillende disciplines, zaten we in de virtuele bubbel van schermpjes, al dan niet werkende microfoons en huiselijke achtergronden. Alles was erop gericht om ons werk te verbeteren. Mensen in de zorg zijn altijd gericht op de ander. Er wordt veel gegeven vanuit een goed hart. Dat wat ze terugkrijgen is betekenisvol en maakt ze innerlijk rijk.
Doen we het juiste?
Doen is het credo in de zorg. In onze bubbel legden we dat stil zodat we tijd namen om na te denken: doen we het juiste?
Goede zorg vraagt niet alleen sterke hands-on kwaliteiten, maar vraagt ook bewustwording: waarom doen we zoals we doen? Doen gaat namelijk ook over keuzes maken en keuzes maken gaat over principes, waarden. Vaak leven we impliciet. Keuzes worden (bijna) ongemerkt gemaakt. Dat gaat een keer verkeerd. Mensen zijn namelijk geen robots. Onder ons doen en laten zit een mens met waarden. Weten waarom we welke keuzes maken, is weten waar je staat als mens. Doen we de dingen die bij ons passen, bij wie je wilt zijn? Valt je doen en laten samen met wat je ten diepste vindt? Maar ook, pas ik bij de organisatie? Worden daar keuzes gemaakt waar ik me bij thuis voel? Of doe ik iets tegen mijn zin, tegen mijn overtuigingen in? Herken ik dat innerlijk conflict of leef ik er aan voorbij? Ontrouw zijn aan onszelf kan ziekmakend zijn.
“Ontrouw aan onszelf kan ziekmakend zijn.”
Heldere woorden
Samen zochten we helderheid: Wat zeg ik? Ben ik nauwkeurig in het formuleren van mijn gedachten? Waar gaat het mij werkelijk om?
We waren niet bezig met luchtfietserij, met een vrijblijvende gedachtewisseling waar geen mens uiteindelijk verantwoordelijkheid voor neemt of met abstracte taal waar niemand zich mee verbonden voelt. Een concrete situatie uit de praktijk was de basis van ons gesprek. Het hielp ons om onze gedachten te slijpen, om elkaar te bevragen en naar elkaar te luisteren. Aan het eind ontvouwde de wijsheid zich. Scherp konden we verwoorden hoe we in het speelveld staan van denken en doen, zodat we de zorg aan onze bewoners kunnen verbeteren maar ook beter voor onszelf zorgen.
Aan het eind van de ochtend stapte ik met een tevreden gevoel naar buiten en liep ik naar de auto. De postbode kwam voorbij en maakte een vriendelijke opmerking. “Wat aardig van u”, zei ik.
Wat je geeft, krijg je terug. Geven en ontvangen vindt plaats in de zorg, tijdens een socratisch gesprek, maar ook op straat, in het gewone leven.
Ik glimlachte naar hem.
Ria Pool Meeuwsen
Wil jij ook ervaren hoe je in gesprek samen kunt denken, je helder uit kunt drukken en de wijsheid geboren kunt laten worden? Schrijf je in voor de Masterclass Socratisch Coachen op 20 november 2020, onder begeleiding van Curiosophy Masters Ria Pool Meeuwsen en Ariane van Heijningen .