Tijd om tevoorschijn te komen

Curiosophy Leiderschapsprogramma

Door: Rohan Uijlings

 

Iets voor negen uur laat ik de drukte van de snelweg achter mij en rijd ik het dorp Westbroek binnen, de locatie waar we de eerste dag van het Curiosophy leiderschapsprogramma zal beginnen. Net nadat ik wakker werd, ontving ik een ingesproken bericht via Whatsapp met ‘instructies’ hoe mijn weg naar de plek van bestemming ‘onderzoekend’ af te leggen. Ik besef me dat dit programma mijn onderzoekend vermogen optimaal zal gaan aanspreken. Mijn nieuwsgierigheid is gewekt!

 

Curiosophy Leadership program

Midden in het weiland achter een prachtige boerderij staat een levensechte deur. Ik herken de deur van de eerdere Curiosophy bijeenkomsten. Hij is nog gesloten. Ik volg de eerste aanwijzing op, scan de QR-code op de deur en word via mijn oortjes  welkom geheten op deze unieke plek. Ik open de deur en kijk uit over het betoverende landschap. Een zee van ruimte. De stem in mijn oor laat me landen. Bij mezelf in dat vreemde landschap… Vragen die door mijn hoofd schieten als ik richting de volgende deur loop, zijn: Wat staat mij te wachten vandaag en de komende bijeenkomsten? Wie zullen er nog meer deelnemen? En wat voor nieuwe inzichten ga ik verzamelen?

 

“Wat leert iemands fascinatie-voor-iets over de rest van het leven?”

 

Om half 10 is de club compleet. De groep is een mooie mix van mensen van alle leeftijden. Bestuurders, ondernemers, managers en toezichthouders uit allerlei verschillende soorten branches. Oprichter Suzanne Leclaire heet ons welkom op de kapverdieping boven in het achterhuis van de boerderij. Het is tijden geleden dat ik in een kringopstelling heb gezeten. Het doet me denken aan mijn jeugd, mijn basisschooltijd en de verjaardagen bij mijn ouders en grootouders thuis…gezellig! Even later begrijp ik waarom de opstelling van de leider die het over fundamentele zaken heeft, kiest voor ‘rond’ als opstelling.

Aan de hand van een eigen meegebracht voorwerp waar we een fascinatie voor hebben, begint ons kennis maken. Ik ben al jaar en dag gefascineerd door het gegeven “tijd” en heb mijn horloge in het midden van de kring gelegd. Ik vind het eerlijk gezegd best spannend om mezelf voor te stellen aan een compleet vreemde groep mensen. Tegelijkertijd voel ik me ook thuis en welkom. Ik merk al snel aan de sfeer onderling dat iedereen hier in hetzelfde schuitje zit én dat iedereen oordeelloos mijn verhaal zal aanhoren. De voorstelronde is het begin van een mooie en intensieve reis.

 

 

Over overtuigingen

Het verhaal dat ik met de groep deel, vertel ik aan de hand mijn horloge en krijgt mede vorm door mijn eigen overtuigingen en persoonlijke waarden. Zo realiseer ik me verderop in de dag. Deze laatste twee aspecten vormen een belangrijke basis van wie ik ben geworden. De dag vordert op een organische manier. Op vloeiende wijze maken we grote stappen die middag. Suzanne reflecteert op wat we doen. Soms heel subtiel, soms legt ze alles stil. Ze laat ons kijken en luisteren naar onszelf en elkaar. Op een niveau, waarvan ik de gelaagheid niet kende.

Ze neemt ons tussendoor mee in handige vaardigheden en toepassingen om de algoritmes in ons hoofd te verleggen. Soms voel ik mijn systeem letterlijk kraken. In no time worden we een lerende gemeenschap. Ons zogenaamde “levend onderzoek” krijgt verder verdieping als we onderling onze helpende en belemmerende overtuigingen onder de loep nemen. Het besef dringt langzaam tot me door hoe sterk ik gekleurd ben in mijn denken, spreken en luisteren door aannames en overtuigingen. Denkend dat ik gewoon open luister en praat, realiseer ik me elk uur meer dat er tussen wat de ander zegt of wat ik hoor een soort ‘filter’ zit. Het oefenen met wat er gebeurt als dat filter omhoog gaat, is ronduit openbarend. Er ontstaat ruimte in mijzelf om echt te horen wat de vrouw naast me eigenlijk zegt (en voelt). Ik verleg een paar hardnekkige overtuigingen in mijzelf, die mij – zonder dat ik het doorhad – al jaren belemmeren. Ik begin te snappen dat we hier in het hart van onderzoekend leiderschap zijn beland. En begin te begrijpen hoe je impact kan vergroten als je leert je eigen aannames op te rekken.

 

Verder met: het fenomeen “tevoorschijn luisteren”

Het fenomeen “tevoorschijn luisteren”, dat Suzanne eerder toelichtte, krijgt in het doen betekenis. Deze manier van luisteren maakt het mogelijk om tot de bron te luisteren en tot de bron te komen. Het werkt zo krachtig! Ik word er echt blij van. De verhalen van alle deelnemers én de reflectie op mijn eigen verhaal inspireren me enorm.

In de dagen die volgen merk ik dat ik zowel bij mijn kinderen en collega’s als ook bij mijn partner Eline op een andere en meer bewuste manier probeer een gesprek te voeren en te luisteren. Ik besef me hoe zeer “het voor een ander denken” gebaseerd is op mijn eigen overtuigingen en aannames en hoe zeer ik daardoor tracht te sturen in een gesprek. Het loskomen van mijn vaste aannames helpen meteen in de praktijk om ruimte te maken mezelf en de ander echt te horen. Ik word opener in het luisteren en kijken naar situaties in mijn dagelijkse praktijk. Me realiserend dat de grote verandering in het kleine tevoorschijn komt.

 

Wil jij de impact van jouw leiderschap in jouw team of organisatie versterken? Bekijk hier de mogelijkheden voor een In-company Leiderschap programma. 

Meer lezen? Abonneer je hier op onze nieuwsbrief: